Hopp til innhold
?

Gråter mye når jeg skal møte eller dra fra familien og blir sliten av det

Kvinne 20 . 01 September 2023

Spørsmål

Får angst og gråter mye i flere dager før hver gang jeg skal møte eller dra fra familien, selvom det bare er for en kort stund. Hva kan jeg gjøre for å slippe dette, da det tar på kroppen og psyken ganske mye.

Kvinne (20)

Kognitiv terapeut svarer

Hei

Jeg kan forstå at dette er slitsom for deg. Du beskriver ikke kvaliteten på relasjonen din med familien, men jeg velger å forstå det som om gråten er et utrykk for et savn for en trygg og støttende familie. Kanskje du nettopp for første gang har flyttet fra dem til et nytt studiested? Da er det i så fall ikke rart om du kjenner på savnet og synes det er vanskelig. En kan på en måte si at savn er hjernens måte å fortelle oss om at noen er viktige for oss og det er jo litt fint å tenke på. 

Følelser og psykisk helse

Det å kunne vise sårbarhet og følelser er egentlig veldig bra, og gråten har en hensikt. Jeg anbefaler deg å ikke holde gråten igjen, men slippe den spenningen som kanskje setter seg i bryst og mage når det skjer. Da vil det lettere roe seg, og kanskje ikke vare så lenge, slik at du ikke blir så sliten av det. Jeg legger ved en artikkel i dette svaret som forklarer litt mer om betydningen av gråt.

Hvis du ønsker å lære mer om følelser så har Følelseskompasset.no øvelser som kan roe ned overveldende følelser, lære deg mer om følelser generelt, og å utforske dine følelser gjennom øvelser. 

Selvmedfølelse (self-compassion på engelsk) kan kort forklares som å være en venn mot seg selv, og kan være med på å gjøre tårene mindre plagsomme. Jeg vil anbefale deg å teste ut øvelser for å bli mer selvmedfølende.

Du nevner også at du kjenner angst, uten å si noe mer om det, legger derfor ved en artikkel som forklarer litt mer om hva angst er og hva man kan gjøre for å få mindre angst. 

Familie og venner

Kanskje kan det også hjelpe når du kjenner på savnet og gråten sitter løst, å tenke på hvor takknemlig du er for å ha en trygg og god familie. Overgangen til en ny by, nytt miljø og høyere utdanning er for mange svært krevende. Du skal vite at du ikke er alene med å ha det tungt i overgangen til studie livet. Hjemlengsel, savn og fortvilelse er reaksjoner som ofte oppstår i overgangsfasen. Heldigvis blir det for de fleste med tiden bedre. I starten av slike overganger er det også fint å kunne ha litt hyppigere kontakt med de en savner både på telefon og sosiale medier. 

Dersom det stemmer at du er ny på et sted og har et lite nettverk på dette tidspunktet vil jeg også anbefale deg å søke nye bekjentskaper gjennom å delta på ulike arrangement på studiestedet, f.eks. har mange studentsamskipnader gode tilbud som kan være til nytte og hjelp slik at du kan starte med å bygge opp nye trygge relasjoner der du nå er. 

 

Jeg kan også tipse deg om å lese denne artikkelen om hjemlengsel, og i tillegg legger jeg også ved en annen artikkel som du kanskje kan finne trøst i å lese og som gir deg litt konkrete råd om hvordan finne seg en ny "heiagjeng"

Lykke til :)

Vennlig hilsen fra kognitiv terapeut

Jeg synes også du bør lese: