Spørsmål
Hei, Jeg har gått på minipille siden våren 2020. Først av merket «Cerazette», deretter «Desirette», og siden mai 2024, «Vinelle». Da jeg begynte på minipillen i 2020 hadde jeg uregelmessige blødninger de første 4-5 månedene, før det ga seg og jeg ikke har hart mensen på flere år. I juli 2024 fikk jeg mensen på nytt for første gang siden 2020. Det var ikke så mye og varte bare i noen få dager. Nå har jeg fått mensen igjen, og det har vart i 12 dager, med noen dager innimellom hvor det er ingenting, men noen dager hvor det er litt mer. Jeg var så fornøyd med å miste mensen på disse pillene.
1. kan det ha noe med at jeg har byttet «merke» på pillen?
2. er det sånn at etter noen år vil bivirkninger (som å miste mensen) avta?
3. kan man gjøre noe for å miste mensen helt igjen? Eller bør jeg vurdere å bytte prevensjon?
4. fins det noen alternativ prevensjon hvor vektøkning ikke er en bivirkning?
5. må man ta gynekologisk undersøkelse om man går til legen med denne problemstillingen?
Helsesykepleier svarer
Takk for at du deler dine spørsmål og tanker. Jeg skal prøve å svare på hvert punkt.
-
Det kan være en sammenheng mellom pillemerket du har byttet til og de endrede blødningsmønstrene du opplever nå. Selv om de fleste minipiller har lignende virkemåter, kan det være små forskjeller i hormonmengden eller hvordan kroppen din reagerer på de ulike merkene. Hvis dette fortsetter, kan det være lurt å diskutere dette med helsesykepleier eller fastlegen din.
-
Etter noen år kan bivirkningene fra hormonell prevensjon endre seg, inkludert at menstruasjonen kan komme tilbake. Kroppen kan også tilpasse seg hormonene over tid, noe som kan påvirke blødningsmønstrene.
-
Dersom du ønsker å unngå menstruasjon helt, kan det være aktuelt å se på andre prevensjonsmidler eller doseringer. En mulighet kan være å bytte til en annen type hormonell prevensjon som kanskje gir deg bedre kontroll over blødningene.
-
Det finnes flere prevensjonsmidler der vektøkning ikke nødvendigvis er en vanlig bivirkning. For eksempel kan hormonspiral være et alternativ, da det ofte gir mindre systemiske bivirkninger som vektøkning.
-
Det er ikke alltid nødvendig med en gynekologisk undersøkelse hvis du oppsøker lege for denne problemstillingen, men det kan være aktuelt hvis legen mener det er viktig for å utelukke andre årsaker til blødningsendringene.
Dersom du har flere spørsmål, kan du sjekke ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller du kan oppsøk fastlegen din. Der vil du få god veiledning på hva som kan passe for akkurat deg.
Med vennlig hilsen
Helsesykepleieren