Hopp til innhold
?

Sosial angst og ønsker å komme meg ut av utfordringene og oppleve mestring

Kvinne 23 . 04 Februar 2025

Spørsmål

Hei Jeg er en student som sliter veldig mye med sosial angst, jeg føler meg redd og bekymret når jeg skal ha gruppe samarbeid i seminar og en del med presentasjoner. Jeg har lav konsentrasjon, får hjertebank og blir veldig nervøs når noen stiller meg spørsmål. Dette gjør meg har jeg føler meg dumt og svak. Det er ikke lett for meg å få venner på universitet og føler meg ensom alltid. Dette gjør meg enda mer stresset og redd av hva som skal skje i morge. Jeg er veldig bekymret av min framtid og hvordan jeg skal klare å samarbeid med andre og hvordan jeg skal klare å håndtere stresset mitt? Jeg prøver hard for å komme meg ut av den vanskelig situasjonen og har virkelig lyst til å føle mestring og leve i et lykkelig liv. Stress påvirker meg både fysisk, psykisk og sosiale liv. Jeg tenker meg om dette. Jeg har emner og fagstoffer som krever konsentrasjon og samarbeid med andre studenter. Jeg føler at andre studentene tenker at jeg ikke bidrar med noe i gruppe arbeide, men jeg prøve.

Kvinne (23)

Psykolog svarer

Hei, så fint at du skriver til oss. Jeg opplever at du er på søken etter hjelp til å få det bedre, og det er ofte det første viktige skrittet. Jeg velger å skrive om sosial angst, da det er det du lurer på i spørsmålet ditt.
 
Sosial angst er en av de vanligste angstlidelsene som mange strever med. Frykten for hva andre tenker om deg, frykten for å bli avslørt eller vise at du er engstelig er ofte tema som går igjen. Sosial angst medfører ofte at man blir stående i bekymring, blir veldig årvåken og selvbevisst i sosiale settinger og det er også vanlig å unngå situasjoner eller prøve å gjøre alt som er mulig for å skjule sin uro. Disse prosessene krever mye tid og energi og det er ofte vanlig å oppleve at det er krevende å konsentrere seg og å være fullt til stede. Mange beskriver at de er veldig slitne etter dager på campus eller andre sosiale settinger. 
 
Den gode nyheten er at det finnes god hjelp. Et viktig startpunkt er å bli bevisst over hva er det jeg tenker når jeg er sosialt engstelig, hva er det som trigger meg i situasjonen, hva er det jeg følger med på og hva er det jeg gjør. Et vanlig eksempel er at følgende tanker, følelser og handlinger: Når jeg er sammen med andre på forelesning er jeg redd for at de ser at jeg er nervøs. Jeg velger da å sette meg for meg selv og se på mobilen. Den vanligste følelsen da er uro og engstelse, og så er man lett inne i en vanskelig sirkel med mer tilbaketrekking, mer bekymring og uro. For å få det bedre, handler det om å bryte dette mønsteret og finne andre måter å forholde seg til tanker, følelser og atferd på. Kan man gå på forelesning, si hei til medstudenter og forsøke å få med seg undervisningen? Det som er forskjellig er at du følger med på det som skjer utenfor deg i stedet for å følge med på egne tanker og følelser. Hvis du ikke ser etter det du er redd for men er mer nøytral, kan det være at du oppdager nye aspekter enn når man har fokuset på egne tanker og følelser. 
 
Det er mulig å jobbe på egenhånd, og jeg har lagt ved artikler om sosial angst og bekymring. Det finnes også et videokurs/selvhjelp om sosial angst. Jeg vil anbefale deg å starte der og se om dette kan være til hjelp. Alternativt er at du søker hjelp via din samskipnad hvor du kan se på hvilke tilbud som finnes. Det finnes både kurs, gruppebehandling og individuelle tilbud. 
 
Jeg håper dette var nyttig for deg og at det kan gi deg et sted å begynne. Ta med deg at det er mulig å få det bedre, slik at studiehverdagen blir et sted for læring men også sosial tilstedeværelse. Jeg ønsker deg masse lykke til!
 

 

Vennlig hilsen 
Psykologen

Jeg synes også du bør lese: