Spørsmål
Hei. Jeg har veldig vondt. Jeg sliter med at jeg blir fryktelig glad i personer som jobber i helsevesenet. Jeg har vært i helsevesenet i mange år og jeg har blitt veldig glad i flere gjennom alle disse årene, men de blir ikke glad i meg. Jeg forstår at folk som jobber i helsevesenet må ha en distanse til brukerne/pasientene, men man kan vel være glad i noen selv om man er profesjonell. Jeg har snakket med ei som jobber i den avdelingen jeg får oppfølging fra. Og hun sier at hun ikke blir glad i brukerne, men hun bryr seg om de. Hvordan er det mulig når man kjenner hverandre veldig godt og har masse til felles og gjør masse gøy og morsomt sammen? Det er jo ikke bare å skrue av følelsene. Isåfall hvordan klarer dere å skrue av følelsene? Hvorfor blir ikke folk som jobber i helsevesenet glad i brukerne sine, mens brukerne blir ofte glad i dem i helseveset? Hva må brukerne gjøre for at du som jobber i helsevesenet skal bli glad i dem? Hvordan definerer du glad i deg?
Rådgiver svarer
Du skriver at du har vært i helsevesenet i mange år, og at du har blitt veldig glad i flere av behandlerne dine. Du tenker mye på dette med å være glad i hverandre, og jeg tolker det som at du har mye kjærlighet å gi. Det er en fin egenskap.
Du sier at du forstår at folk som jobber i helsevesenet må ha en distanse til pasientene sine, i forhold til profesjonalitet. Det at man har distanse handler om at man skal sikre at pasientene/brukerne får den hjelpen og oppfølgingen som de har rett og krav på. Dersom alle i helsevesenet skulle blitt følelsesmessig investert i hver enkelt pasient så hadde det vært fare for at man ikke ga riktig hjelp. Det betyr ikke at man ikke blir glad i pasientene sine, men at helsepersonell viser omsorg på en annen måte.
Du stiller et interessant spørsmål om hvordan man definerer «glad i deg». Svaret på dette er nok forskjellig fra person til person. Å være glad i noen innebærer en dyp følelse av omsorg, kjærlighet og tilknytning til den andre personen. Dette viser seg på forskjellige måter, avhengig av forholdet man har. Å være glad i noen kan være berikende, men det kan også være vondt dersom man føler at det ikke blir gjengjeldt.
Du spør hva du skal gjøre for at helsepersonell skal bli glad i deg? Jeg tror ikke dette er noe du skal strebe etter å oppnå. Alle mennesker har behov for tilknytning til andre, men jeg tror det er fint og sunt for deg å heller søke mot en venn eller et familiemedlem for å oppfylle dette behovet.
Vil du snakke mer om hvordan du har det så kan du ta kontakt med studentrådgiver ved ditt studiested. Her finner du oversikt over samtaletilbudene i studentsamskipnadene, så kan du søke opp hvilket tilbud som finnes ved ditt studiested.
Vennlig hilsen rådgiver