Hopp til innhold
?

Hva er ulempene ved å bytte studie, og hvordan vite om man er på rett veg?

Kvinne 20 . 27 Mai 2024

Spørsmål

Studerer fysioterapi, men er veldig usikker på om jeg går riktig studie. Synes det er ganske interessant, men føler ikke det er helt meg. Vet ikke egentlig ikke helt hva yrket går ut på. Har aldri vært hos en fysio i vanlig klinikk. Har fått vært på observasjonspraksis i kommunen. Det virket greit, men fikk ikke noen følelse av at det verken fristet veldig eller at det virket helt feil. Tenker mye på hva jeg heller kunne tenkt meg, men har mange interesser og det er egentlig ingenting som frister veldig. Etter snart ett år på studiet har jeg jo allerede gjennomført 1/3 av studiet. I tillegg er det kanskje noen økonomiske ulemper ved å bytte studie mtp. stipend ift. studielån? Er veldig lite motivert, studiet krever mye. Litt redd for at jeg kommer til å angre hvis jeg bytter, ettersom jeg trives greit og det blir litt bedre/lettere fag andreåret. Det er jo også mange ulike muligheter med utdanning innen fysio. Usikker på nærkontakt med nye mennesker - er nok en vanesak.

Kvinne (20)

Rådgiver svarer

Hei

Du tar opp en tematikk som er kjent, da mange studenter kjenner at det ikke er så tydelig for dem hvilket yrke eller hvilken type jobb de ønsker å ha. For de fleste er det ikke ett svar på hva man kan jobbe med/passe som/trives med, mange av oss kan trives i og jobbe godt med ulike fag og roller. Jeg vil her dele noen tips om hvilke steg du kan ta for at det skal bli tydeligere for deg om du vil fortsette på studiet eller ta en annen veg.

Tvilen om man er på rett fag og rett veg kan for noen ta mye plass, og da kan det være greit å finne noen å ventilere og sortere tankene med. Det kan kanskje være nyttig at den man ventilerer med også kjenner en godt, så et sted å starte er å høre med en venn eller slektning om hen vil være med i refleksjonene dine om hva du kan trives med å studere og å jobbe med.

Valg av studie, og endringer i studieretning er også naturlige tema å oppsøke studieveileder på studiested om, da en slik veileder også kan si mer om muligheten for å justere retning på studiet uten å starte helt på nytt. Mellom noen bachelor i helsefag, kan det muligens gå an å få med seg noen fullførte fag over i en annen bachelor. Muligens kan også studieveileder sette deg i kontakt med en klinikk eller en fysioterapeut, som du kan få snakke med om du ønsker å få høre mer om hvordan deres arbeidshverdag kan være, før du konkluderer om vegen videre.

En annen fagperson å tenke nøytralt med, kan være rådgiver hos din studentsamskipnad. Jeg legger her ved lenken til studentsamskipnadens samtaletilbud, om du ønsker å ta kontakt med rådgiver på ditt studiested: www.studenterspor.no/om-oss/#studentsamskipnader

Mange unge studenter tenker at det haster å finne ut av sitt yrkesvalg, men det trenger ikke å være til god hjelp på lang sikt å haste seg fram i valget. Det kan også være et alternativ med et års pause fra studiene hvor man eksempelvis jobber mens man bruker tid på å finne vegen videre studiemessig, og samtidig får testet hvordan man trives med ulike deltidsjobber og roller. Om dette er en løsning for deg, kan ingen andre avgjøre og det kan bli tydelig i møte med en eller flere av de nevnte samtalepartnerne.

Det er ikke uvanlig å bruke mer enn tre år på sin grunnutdanning, ved å kombinere et årsstudium eller en del av en bachelor med en annen bachelor. Lånekassen informerer på sine nettsider om hvor mange studiepoeng man kan få studielån til. Når det gjelder å bytte studie etter første studieår, er det fortsatt uproblematisk å få innvilget studielån for en ny bachelor. For de fleste vil et eller to år ekstra med studielån og stipend ikke være for stor belastning, når nedbetalingen av studielånet starter.

Jeg vil til sist ønske deg lykke til med prosessen – for den i seg selv er verdifull for å bli kjent med egne ønsker og behov, for etter hvert å komme nærmere et valg om å fortsette på studieløpet du har startet eller finne en ny veg.

Vennlig hilsen
Rådgiver

Jeg synes også du bør lese: