Spørsmål
Jeg fikk nettopp en D på eksamen og forsto ikke helt hvorfor. Jeg sendte forespørsel om begrunnelse og da fikk jeg tilbake at jeg ikke hadde oppgitt kilder i drøftingen. Jeg har ikke fått beskjed noen gang at man må oppgi kilder i drøftingen før. Jeg tolker det som å drøfte teorien som ble oppgitt i teoridelen som kommer før drøftingen. Jeg har også hørt fra andre studenter at man ikke skal ha kilder i drøftingen. I tidligere arbeidskrav og eksamener har jeg heller ikke fått forklart at dette er noe jeg må ha med. Jeg brukte ikke sitater i drøftingen bare teorien. Det var det eneste jeg fikk i forklaringen. Er det nok til å trekke meg til en D? Er det noe jeg bør sende klage på (sånn klage på karakter)? Det er veldig frustrerende og flaut da jeg trodde jeg gjorde en bedre jobb.
Psykolog svarer
Så lurt at du ba om begrunnelse på karakteren. Det er så kjipt når du tenker at du har gjort en god jobb, og så blir ikke karakteren den du håper på.
Det du spør om er litt utenfor vårt område (Vi i studenterspør.no svarer normalt på spørsmål om fysisk, psykisk, og seksuell helse, rus/alkohol, relasjoner, studiemestring, og studentlivet generelt.) Jeg kan allikevel tipse deg om å kontakte studentombudet ved ditt studiested. Studentombudet skal bidra til økt rettssikkerhet for studentene. Studentombudet er en uavhengig, nøytral og konfidensiell bistandsperson for studenter, som du kan kontakte for å få råd og veiledning av.
Husk at ved å klage på karakter, så er det også mulig å få dårligere karakter. Det er forståelig at det er frustrerende å få en karakter du ikke er fornøyd med. Samtidig håper jeg du husker på at som ny student (og som menneske) så er det helt vanlig og normalt å bomme innimellom. Tenk over hva du kan ta med deg av lærdom fra dette, og søk gjerne støtte fra venner eller familie. Dess mer du klarer å åpne opp om noe flaut, dess mindre påvirkning vil det trolig ha på deg i fremtiden. Kanskje du også inspirerer andre til å dele om egne misforståelser og flauser?
Jeg legger også ved en artikkel som handler om det å være en god venn med seg selv. Det var kanskje ikke helt svar på det du lurte på, men jeg håper at det allikevel er noe her som kan være nyttig.
Vennlig hilsen fra psykologen