Hopp til innhold
?

Hva forventes av meg når jeg er ny i jobben, og hva kan jeg selv forvente?

Kvinne 25 . 10 Oktober 2023

Spørsmål

Hei! Jeg studerer vernepleie og har litt erfaring fra før av. Jeg har akkurat startet i en ny jobb på sykehjem. Jeg har hatt to opplæringsvakter på den ene avdelingen og en på den andre avdelingen. Forrige uke hadde jeg min første selvstendige vakt, jeg var spent og nervøs. Jeg jobba i den avdelingen jeg har hatt to opplæringsvakter på. Jeg jobba sammen med to eldre damer som hadde jobba der i minst 10 år. Jeg følte meg ikke velkommen. Jeg følte at de ble irritert da jeg sa jeg var ny og at de sa jeg trengte mer opplæring når jeg gjorde en (liten) feil. De sa jeg virka usikker og de var rett og slett ikke hyggelige. Jeg følte selv det gikk veldig bra, helt frem til kveldsstell. Da fikk jeg ikke alt til å måtte spørre om hjelp. Er det noe galt å være ny i jobb? Er dette vanlig? Jeg har hørt at venner har opplevd det samme. Er det en måte jeg kan håndtere dette?

Kvinne (25)

Fagperson svarer

Hei!
Først og fremst, så leit å høre at du har hatt en slik opplevelse i ny jobb. Sånn skal det ikke være! Du har lov til å være ny, og du skal kunne forvente skikkelig opplæring. Det er alle ansattes ansvar å skape et godt arbeidsmiljø, og det gjør man blant annet ved å være rause med hverandre. Konstruktiv kritikk er viktig for at vi skal kunne utvikle og forbedre oss, men uberettiget kritikk i stedet for en "hjelpende hånd" skaper kun splid og misnøye. 

Du har krav på nok opplæring, og det er arbeidsgiver som skal sørge for dette. Du kan lese mer om det hos Arbeidstilsynet. Dersom du føler deg usikker, og mener du trenger mer opplæring enn det som er gitt, anbefaler jeg deg å gi en tilbakemelding på dette til arbeidsgiver, slik at det kan tilrettelegges for ytterligere opplæring der det trengs. Det er en ærlig sak, og arbeidsgiver bør være opptatt av at arbeidsoppgavene ivaretas på en forsvarlig måte.
 
Nå høres det jo egentlig ut som at du opplever å ha tilstrekkelig opplæring, og at det handler mer om å få rom til å være ny og prøve seg frem. Her mener jeg de andre ansatte bør skape dette "rommet", og heller være på tilbudsiden når de mener du gjør ting "feil". Det trenger jo heller ikke være at du gjør feil, men at det handler om at de har gjort ting på samme måte i ti år, og ikke ser at en oppgave kan ha flere løsninger.
 
Vær åpen for tilbakemeldinger fra de som har jobbet der lengre enn deg, men ikke vær redd for å argumentere imot dersom du har gode argumenter for hvorfor du gjør ting på din måte. Kanskje kan dere sammen finne gode løsninger basert på delt erfaring. Det kan være lurt å være litt ydmyk i en ny jobb, da de som har jobbet der lengst antagelig har gode rutinger og mye kunnskap om hva som fungerer. Det betyr ikke at man ikke skal kunne diskutere og fremme nye og forbedrede løsninger, men det kan være lurt å vente med det til man har blitt litt kjent og fått en større innføring og forståelse av arbeidsplassen og dens utfordringer.
 
Jeg ville sagt ifra til de det gjelder om at du gjerne tar imot tilbakemeldinger fra dem, men at du ønsker å få de på en slik måte at du kan lære noe av det, og dermed forbedre deg. At de viser misnøye fremfor å hjelpe fører ikke noe positivt med seg. Dersom de ikke er fornøyd med den opplæringen du har fått, så er det noe de kan ta opp med ledelsen, ikke deg. Det kan også være positivt å be om tilbakemeldinger i blant for å vise at du er villig til å lære og utvikle deg. Det kan skape tillit om du viser at du ønsker de andres perspektiv og deres erfaringsbaserte kunnskap.
 
Hvis den adferden du har opplevd til nå vedvarer, så ville jeg sagt ifra til ledelsen om hvordan arbeidsmiljøet er der. Forhåpentligvis gjelder ikke denne holdningen for alle de ansatte på dette sykehjemmet, og du vil få bedre vakter fremover. Det vil alltids være enkelte kollegaer eller bekjente man ikke kommer overens med, sånn er livet, men gi de en sjanse. Kanskje var det bare denne ene vakta det var sånn. Kanskje hadde de en dårlig dag? 
 
Hold hodet høyt og utfør jobben slik du har lært. Vær åpen for tilbakemeldinger, og forsøk å hjelpe andre med å utføre sine oppgaver dersom du ser at de trenger en hjelpende hånd. Det er når vi vil det beste for hverandre at vi skaper godt samhold og effektivt teamarbeid. Vi må gjøre hverandre gode.
 
Vennlig hilsen fra Studentrådgiver