Spørsmål
Hei, jeg lurer på noe anngående studieveiledning. Jeg skal skrive en Bachelor til våren i Pedagogikk. Iden sammenheng har planen hele tiden vært å ta en Mastergrad, men nå er jeg litt usikker. For det første så er fordypningsemne og innføringsemne det jeg liker mest med bacheloren min, og er ikke så veldig fan av metode og forskning, noe som er det masterprogrammet i mest mulig grad er bygd opp av. Liker best tanken på å lese om temaer fremfor å lage min egen forskning. Har heller ikke gjort det noe særlig bra i metode på bacheloren min, så er med andre ord ikke det jeg er flinkest til. For det andre så har funnet ut at jeg ikke ligger så godt ann karaktermessig som jeg trodde, for de karakterene som blir tatt opp i opptaket er emner som jeg har gjort det mindre bra på. Dekker minimumskravet som er C, men snittet pleier å være høyere. På en annen side vurderer jeg nå å ta en Bachelorgrad til, og denne gangen innen sosialantropologi, men spørsmålet er om 2 bachelorgrader er lurt
Sosionom svarer
Så bra at du tar deg tid til å reflektere over valget ditt i god tid før du må bestemme deg! Dette viser at du er bevisst på hva som er viktig for deg og fremtiden din.
Jeg vil gjerne dele noen tanker om fordeler og ulemper ved å ta to bachelorgrader i stedet for en master. Samtidig vil jeg sterkt anbefale at du kontakter en studieveileder eller karriereveileder ved lærestedet ditt. De har spesialisert kunnskap om studievalg og kan gi deg verdifulle råd. Du kan også kontakte karriereveiledning.no hvor du kan snakke med en karriereveileder på chat eller telefon.
Her er mine konkrete råd til deg:
-
Lag en liste over fordeler og ulemper ved alternativene dine
Det kan hjelpe deg å se valgene tydeligere. For eksempel:- En fordel med master er at det tar ett år mindre enn en ny bachelor, og at du kan spesialisere deg i et felt.
- En fordel med en ny bachelor kan være mindre fokus på metode og forskning, noe som virker mer i tråd med dine interesser.
- Master gir mer dybdekunnskap, mens en ny bachelor gir breddekunnskap som kan åpne for flere karrieremuligheter.
-
Undersøk kravene til jobbene du drømmer om
Finn ut hva som kreves for de jobbene du ser for deg etter endt utdanning. Er mastergrad en nødvendighet, eller er det nok med en bachelor? Dette kan gi deg en klarere pekepinn på hva som passer best for karriereveien din. -
Vurder et tredje alternativ: Gå ut i jobb først
Det kan være lurt å tenke på muligheten til å bruke den bacheloren du snart fullfører til å søke jobber og få arbeidserfaring. Å være i arbeidslivet en periode kan gi deg nye perspektiver og hjelpe deg å finne ut hva du ønsker å studere videre. Noen ganger kan arbeidserfaring også kompensere for krav om høyere utdanning.
Til syvende og sist er det viktig at du liker det du holder på med. Studievalg handler ikke bare om strategi, men også om hva som motiverer og engasjerer deg i det daglige.
Husk at utdanning ikke er en rettlinjet vei – det finnes mange muligheter for å bygge en karriere som passer deg. Lykke til med valget! 😊
Hilsen klinisk sosionom